Title Image

Carta del Papa Francesc

Carta del Papa Francesc

A continuació us deixem el text complet de la Carta del Papa als joves pel Sínode dels Bisbes 2018.

«Estimats joves,

Tinc el gust d’anunciar-vos que en el mes d’octubre del 2018 es celebrarà el Sínode dels Bisbes sobre el tema «Els joves, la fe i el discerniment vocacional». He volgut que vosaltres ocupeu el centre d’atenció perquè us porto al cor. Precisament avui es presenta el Document Preparatori, que us ofereixo com a “guia” per aquest camí.

Em vénen a la memòria les paraules que Déu va dirigir a Abraham: «Vés-te’n del teu país, de la teva pàtria i de la casa del teu pare a la terra que jo et mostraré» (Gen 12,1). Aquestes paraules estan dirigides avui també a vosaltres: són les paraules d’un Pare que us convida a “sortir” per llançar-vos cap a un futur desconegut però que és promesa de segures realitzacions, en una recerca en la qual Ell mateix us acompanya. Us convido a escoltar la veu de Déu que ressona en el cor de cadascú de vosaltres a través de l’alè vital de l’Esperit Sant.

Quan Déu li diu a Abraham «Vés-te’n», què volia dir? Certament no li demanava fugir dels seus o del món. La seva invitació era una forta provocació perquè ho deixés tot i s’encaminés cap a una terra nova. Aquella terra, ¿no és potser per a vosaltres aquella societat més justa i fraterna que desitgeu profundament i que voleu construir fins a les perifèries del món?

Avui en dia, però, l’expressió «Vés-te’n» pren un altre significat: el de la prevaricació, de la injustícia i de la guerra. Molts joves entre vosaltres estan sotmesos al xantatge de la violència i es veuen obligats a fugir de la terra natal. El seu crit clama a Déu, com el d’Israel esclau de l’opressió del Faraó (cfr. Ex 2, 23).

Desitjo també recordar-vos les paraules que Jesús va dir un dia als deixebles que li preguntaven: «Rabí […] ¿on vius?». Ell els respongué: «Veniu i ho veureu» (Jn 1,38). Jesús també dirigeix la seva mirada a tots vosaltres i us convida a anar vers Ell. Heu trobat aquesta mirada, estimats joves? ¿Heu escoltat aquesta veu? Heu sentit aquest impuls a posar-se en camí? Estic segur que, si bé el soroll i l’atordiment semblen regnar en el món, aquesta crida incessant ressona en el cor de tots i cadascun de vosaltres per obrir-lo a l’alegria plena. I serà possible en la mesura que, a través de l’acompanyament de guies experts, sapigueu emprendre un itinerari de discerniment per descobrir el projecte de Déu en la pròpia vida. Fins i tot quan aquest camí es trobi marcat per la precarietat i la caiguda, Déu, que és ric en misericòrdia, us oferirà la mà per aixecar-vos.

A Cracòvia, durant l’obertura de la darrera Jornada Mundial de la Joventut, us vaig preguntar diverses vegades: «Les coses, ¿es poden canviar?». I vosaltres vàreu exclamar junts i ben alt un «sí». Aquesta és la resposta que neix d’un cor jove que no suporta la injustícia i no pot doblegar-se a la cultura de l’exclusió, ni cedir davant la globalització de la indiferència. Escolteu aquest crit que ve del més íntim de nosaltres mateixos! I quan advertiu, com el profeta Jeremies, la inexperiència pròpia de l’edat jove, trobareu en Déu l’ànim i la força per anar on Ell us envia: «No tinguis por de ningú. Jo seré al teu costat per alliberar-te.» (Jr 1,8).

Un món millor es construeix també gràcies a vosaltres, que sempre voleu canviar i ser generosos. No tingueu por d’escoltar l’Esperit que suggereix opcions amb audàcia, no perdeu el temps quan la consciència us demani arriscar per seguir al Mestre. També l’Església desitja posar-se a l’escolta de la veu, de la sensibilitat, de la fe de cadascú; i també dels dubtes i les crítiques. Feu sentir a tots el vostre crit, que ressoni en les comunitats i feu-lo arribar als pastors. Sant Benet recomanava als abats consultar també als joves abans de cada decisió important, perquè «moltes vegades el Senyor revela al més jove allò que és millor» (Regla de Sant Benet III, 3).

Així, a través del camí d’aquest Sínode, jo i els meus germans Bisbes volem contribuir a la vostra alegria (cfr. 2 Cor 1,24). Que us protegeixi Maria de Natzaret, una jove com vosaltres a qui Déu ha dirigit la seva mirada amorosa, perquè us prengui de la mà i us guiï a l’alegria d’un aquí em teniu!, ple i generós (cfr. Lc 1,38).

Amb paternal afecte,

FRANCESC
Vaticà, 13 gener 201

Delegació de Joves

joves@bisbatvic.org
No Comments

Post a Comment

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.